Aug 7, 2009

Bila ketua jabatan menyeru D24

Jam tiga petang...mesyuarat mingguan pun bermula, Dan bla..bla..bla report..bla..bla..bla..reject..bla..bla..bla..audit...berlangsung selama dua setengah jam,Makanan dan minuman sudah habis, Mula nak tersengguk-sengguk...eh bukan,mula nak angguk-angguk faham.


Akhirnya, jam empat setengah...mesyuarat tamat.Fuh!lega...tiba-tiba bos suruh semua tunggu kejap..orang yang tak berkenaan dengan jabatan aku diminta keluar. Alamak...nak kena mara ke ni?

Bos: Lepas ni kamu semua ada apa-apa hal tak? (bertanya dengan muka yang serius)

Kami: Hmm...takda kot, nape bos? (sedikit cuak, nak kena gotong-royong ke..arrrgh!malas..malas)

Bos: Saya nak bawa kamu semua pergi kenduri (Nota:bos baru dapat baby jumaat lepas)

Kami: Owh, kenduri baby ya?cepatnya bos buat kenduri...(yahoo!!dapat makan free..makan..makan..)

Bos: Ok, lepas balik kerja kamu semua ikut saya ya!kita sudahi mesyuarat ini dengan tasbih kifarah dan surah al a'sr...


Dan kami bersurai...

Kami berjalan ke pejabat dengan girang...senyum tak lekang sambil berpimpingan tangan dan jalan menjengket-jengket, sepertinya kami sedang didalam set penggambaran Alice in wonderland...(ala..macam budak-budak baru dapat gula-gula yang bulat,besar dan warna warni masa kat funfair tu...ok yang ni aku je kot)

Jam lima setengah...tiga kereta bergerak bersama, menuju ke dusun bangi...(yang sebenarnya kami pun tak tau jalan...maka ikut sahaja kereta bos)





Kenduri dimulai dengan doa dan mengambil bau-bauan semulajadi yang terlonggok didepan mata(mana boleh tahan ni...dua biji mana cukup,masing-masing masih malu-malu tapi mahu)

Akhirnya sebanyak lebih kurang dua puluh biji D24 telah dibaham dengan pantas sekali tanpa perasaan...(Nota: bos kami berbaju kemeja hijau..Depan bos ada sebiji D24, depan kami?)

Tak cukup D24..kami baham rambutan budak sekolah(apa kes nama budak sekolah?burrrp!!ops!..korang ambik bau la ye?sedap kan?balik rumah nak kena berendam dalam kolam ni...)

Terima kasih banyak-banyak ya bos!

lepas ni belanja lagi...

4 comments:

eiman@nurizan said...

aik ni cemana sal bleh ada dalam ini gambar plak eh.. jabatan lain pun bleh join tapi tak ajak punnn!! cisss

luluchen said...

sebab kt dalam perut k.sal ada helmi junior..tu yg dia kena join jugak tu,tak kira jabatan,tu kategori jejambat

suray4 said...

sungguh best kan makan durian!!

nas said...

dah muak mkn...